Dagbok

 

 
 

Mycket har hänt här sen sist!

skickad 13 dec. 2015 11:18 av johanna ghattas   [ uppdaterad 13 dec. 2015 11:19 ]

Underbart är att bastun är invigd och första bastubadet har svettats.

Underbart är också att bebis Nora har kommit ut till oss här i slutet av november.

Dessutom fick vi tillskott av tre fina 4 månaders kycklingar från en granne i september som först bodde i eget hus, men nu har rullat med tuppen och de övriga hönsen i hönsvagnshuset in till vinterhagen. Välkomna hit Gulben, Vitben och Lillsvart! (Lillsvart är nu så stor att det på håll är klurigt att skilja ut henne från våra andra svarta hönor.)


Årets odlingar var i litet format men under sensommaren har vi njutit av mycket squash, tomater och gurka. Dillen, potatisen (i liten skala men ack så god) och salladen kom också upp som den skulle. Brysselkålen växte fint men vi fick skörda den tidigt på grund av sniglarna som också tyckte mycket om den. Och grönkålen skördades tidigt för att rädda den från kållarverna. Bondbönderna växte på bra men vi glömde nästan att skörda dem. Nu ligger landet och vilar under löv i väntan på nästa år.

Det som hänt som inte är kul alls är att alla våra bin har dött. Kanske blir det bin i topplistkupa nästa gång istället.


Ett busfrö är sått

skickad 23 aug. 2015 11:52 av Elin Eriksson   [ uppdaterad 23 aug. 2015 11:54 ]

Ett tillskott till ekobyn. Välkommen Kajsa!
 

Uselt år för våra bin

skickad 23 aug. 2015 11:23 av Elin Eriksson

Förra året fick vi en superskörd med 100 kg honung med finfin kvalitet. I år var det raka motsatsen. Ett av våra två samhällen gick under på grund av myror som invaderade kupan. Tyvärr såg vi det för sent för att kunna rädda dem.  Bina i den andra kupan har också haft det tufft. Vädret har ställt till det med kyla, vind och regn. De har lyckats skrapa ihop 10 kg. Räcker i alla fall till husbehovet.
 
Johanna och Magnus hos bina.
 
Magnus förbereder en trasa med myrsyra för att bekämpa varroakvalster i bikupan.

Grävhjälp

skickad 12 juli 2015 11:18 av Goda Händer   [ uppdaterad 12 juli 2015 11:23 ]


Prognosen är att sandlådan kommer att bli ett populärt tillhåll på gården. Disa har svårt att vänta på att den ska bli klar, så hon hjälper till med att gräva bort jord.

Bastu

skickad 18 juni 2015 02:48 av Goda Händer   [ uppdaterad 12 juli 2015 11:13 ]

 

Bastu var det första vi tänkte bygga när vi flyttade hit. Men sen kom det liksom alltid någonting annat emellan. Men nu äntligen ska det bli en bastu med utsikt över sjön. Det är snart dags för tillökning på gården så vi fick kompromissa lite och köpa en byggsats med timmer. Roligast vore förstås att ta ner egna träd och såga i sågen vi har tillsammans med grannarna. Men det får bli en annan gång.

 
 
Stommen är uppe, fönster och dörrar i och innergolvet är på gång att läggas. Sen behövs lite inredning, linisolering i taket, vedkamin, plåttak och färg.

 

Vi har haft två arbetshelger med fantastisk hjälp från familj och vänner. Annars hade vi inte kommit så långt. Stort tack för hjälpen!

 

 

 

Vår vår vår

skickad 15 apr. 2015 11:57 av Goda Händer

Äntligen är våren här! Gräslöken, rabarbern och lite kryddväxter börjar komma upp nu.

Båda bisamhällena har överlevt vintern och nu är de riktigt aktiva på soliga dagar. De är helt gula av pollen när de flyger in i kupan. Tyvärr har myrorna hittat till kuporna också. Men med vattenburkar på kupans ben och tjära på benen så verkar myrorna gett upp.

Hönsen har flyttat ut från ladan. Johanna har byggt en så kallad hönstraktor. En flyttbar liten hage som vi kan ställa där vi vill att hönsen ska jobba lite, picka ogräsfrön och gödsla. Nu står den på olika ställen i landet där vi ska så senare. När de är klara med sitt vårjobb får de komma till sin större permanenta hage. 

Det går framåt...

skickad 26 mars 2015 13:50 av Goda Händer   [ uppdaterad 26 mars 2015 13:58 ]

Nu var det länge sen någon skrev något här. Våren har börjat komma, med snödroppar och blåsippor, även om snön gjorde en tillfällig (hoppas vi) återkomst idag.

Vintern har inneburit mycket "inre" arbete, med vision och andra överenskommelser som ska göra det lättare att leva och verka tillsammans här på gården. Svårt men spännande. Det tar tid, men det är en bra sak, eftersom det känns som att vi börjar komma en god bit på väg.

Även snickeriet börjar närma sej att bli klart. Nu senast sprutades lösullsisolering i väggar, golv och tak.Det var också kul att få se den färdiga Ekobyboken, som vi blev intervjuade och fotograferade för i somras. Inspirerande att läsa om andra projekt runt om i landet. Ta gärna en titt på den på:


Höstens arbeten

skickad 19 okt. 2014 11:15 av Goda Händer   [ uppdaterad 19 okt. 2014 11:23 ]

Gunilla och Sirpa har flyttat från vår ekoby. Vi tackar dem båda för allt härligt vi haft tillsammans och alla insatser gjorda på den här platsen. All framgång önskar vi er.

Nu är hösten här på riktigt. Vi har skördat sista grönsakerna och i våra fönster ligger
tomater på eftermogning.
Jens jobbar vidare med att bygga snickeri. Här kommer balken på plats som taket ska vila på. Imponerande smidigt gick det med block och taljor.

I helgen har vi haft månadens gemensamma arbetshelg. På schemat stod att för vintern stänga ner Aspen, vårt gemensamma hus. Vi har också börjat höstgräva landet, äntligen fått in sista veden och satt upp nät kring våra körsbärsträd som skydd mot djur.
Sist men inte minst har vi smygit igång arbetet med att skapa en gemensam vision. Vi vill gärna att vår ekoby ska växa och bli större. Vi vill välkomna andra intresserade. Men för att kunna göra det måste vi ha en tydlig vision så vi alla jobbar åt samma håll. Det ska bli jättespännande att möta varandras vilda drömmar, verklighetens hårda fakta och landa där någonstans mitt emellan. Vi ser fram emot att kunna presentera resultatet här när vi är klara kanske i vår/sommar. Som hjälp i arbetet använder vi material av Diana Leafe Christian som forskar om hur man skapar hållbara ekobyar.


Arbetsdag

skickad 30 aug. 2014 07:31 av Ilona Betula

Så har vi haft ytterligare en arbetsdag. Återstår en till denna helg. Vi slet som synes hårt med det sista grävarbetet för att återställa marken efter att avloppet blev klart…
Till och med Lucas tyckte det var jobbigt.

Jens har jobbat på med sitt snickeri och ska nu lägga golv.Honungen är skördad och klar att säljas till hugade spekulanter. En 500 gr burk kostar 60 kr.

Rätta virket

skickad 23 juli 2014 23:41 av Ilona Betula

Det enda vettiga att göra i dessa dagar är egentligen så här;


Och då det inte kommer något vatten uppifrån, får vi vara flitiga med vattenkannan istället.
Kycklingarna växer och är inte längre några söta små dunbollar. Istället börjar de likna svartvita smågangsters som smiter ifrån sin mor hela tiden. Och deras bordskick lämnar en hel del övrigt att önska.Jens leverans av virket till snickeriet har också hittat hit, så nu är det bara att spika på.1-10 of 55

Comments