Dagbok‎ > ‎

Flytta till Goda Händer Ekoby

Vi önskar finna fler som vill bo, leva och arbeta med oss. Är du intresserad att bo kortare eller lång tid - tveka inte att ta kontakt med oss! Här har vi försökt svara på vanliga frågor om vår by.


Vilka slags människor söker ni?

Vi tror mångfald är bra för vår by. Det viktiga för oss är ditt intresse och att du delar de grundideér vår ekoby står på. Vi behöver människor med olika bakgrund och erfarenheter, i olika faser i livet.


Var ska jag bo?

Vi vill att man ska kunna bo på olika sätt hos oss.  För den som vill bygga ett eget hus finns flera fina platser att bygga på. Man kan också ta med egen vagn att bo i, ställa hit en barack, kåta eller vad man önskar.


Vad ska jag betala?

Vi betalar som en hyra för att bo på gården. Den är mellan 2800 kr och 6800 kr. När vi räknat ut ”hyran” har vi tagit hänsyn till hur stor insats man lagt in i lånet samt hur stor yta man vill bo på. I hyran ingår lånekostnader, drift (el, värme mm) samt mindre investeringar som t.ex. motorsåg. Om vi blir fler kommer månadskostnaderna för oss alla att bli lägre! Större investeringar som ex. bygge av bastu finansieras inte av hyran. 

Hur mycket ska jag arbeta?

Du väljer själv hur mycket du vill lönearbeta utanför gården och hur mycket du arbetar hemma. Vi som bor här nu arbetar mellan ca 25 och 100% utanför gården. Vi har ingen arbetsplikt eller speciella arbetsdagar på gården. Vi tror att alla som bor här vill och bidrar efter sin förmåga. Vår förhoppning är att kunna arbeta mindre och mindre utanför gården och skapa mer försörjning på gården. Många av våra projekt är gemensamma på gården men det finns också möjlighet att jobba för en idé som du brinner för.

Många undrar var man kan hitta lönearbete. Det finns många småsamhällen kring oss. Laxå (2,5 mil), Degerfors (3 mil), Hova (2,5 mil), Gullspång (4 mil) Karlskoga (4,5 mil), Kristinehamn (5 mil), Örebro (7,5 mil), Mariestad (5,5 mil), Hallsberg (5,5 mil), Kumla (6 mil), Askersund (5 mil). Två i ekobyn pendlar idag med buss/tåg och bil till Karlstad (9 mil). Det går inte att resa med kollektivtrafik från oss. Till vissa samhällen kan man ta bil en del av sträckan och åka kollektivt en del.


Hur ser vardagen ut?

Vi har ett gemensamt matkonto och därmed också gemensamt skafferi. Vi äter mat tillsammans fyra kvällar i veckan kväll och förhoppningsvis räcker detta till lunchlåda till nästa dag. Vi äter till största delen vegetarisk, ekologisk mat som vi odlar själva, handlar av bönder i närheten eller i mataffären. Vi turas om att laga maten liksom vi turas om att ge hönsen mat på morgonen.

På vardagarna är två av oss borta stor del av tiden medan de som jobbar deltid är hemma en del på vardagarna. Vi har en bilpol med två bilar. Med dessa samordnar vi våra resor så alla kan ta sig till jobb och annat. Till de mindre närmare samhällena kan man också ta sig med cykel (12 km/15 km). Man betalar till bilpolen beroende på hur långt man kör.


Hur fattas beslut?

Varje vecka har vi ett veckomöte. Här beslutar vi om alla viktiga frågor och organiserar veckans arbete. Vi fattar beslut genom konsensus. Det betyder att vi inte röstar utan att alla ska var överens om ett beslut. En del frågor behöver man jobba mer med. Det kan t.ex. handla om större investeringar, någon social fråga inom gruppen eller hur vi ska organisera vår ekonomi. Då avsätter vi allt från en timme en kväll till en halv dag att jobba djupare med frågan.


Vilka projekt jobbar ni med nu?

Vi har bott på gården sedan augusti 2011. Sedan dess har vi skaffat höns och bin. Vi har tagit ner träd till ved och röjt åkerkanterna. Vi har byggt ett växthus och gjort två grönsaksland. Haft två studiebesök/inspirationsträffar och en cafédag samt börjat förbereda åkrarna för framtida odling. Förädlat produkter som att mjölksyra grönsaker, sylta, baka osv. Under sommaren har vi hyrt ut ett av våra hus, det gråa, till turister. Provat fiska i sjön utan framgång. Och så klart haft massa trevliga människor på besök, volontärarbetare, vänner och grannar.

I skrivande stund (jan 2013) har vi börjat lite smått med grunden till bastu. Vi jobbar med planeringsbartet för äppelodling och jordgubbsodling samt att ta emot EVS-volontärer. 


Nyfiken på att flytta hit?

Det går bra att ringa oss och prata, skriva mail och fråga eller helt enkelt komma och hälsa på. Kanske titta förbi en stund eller komma och arbeta tillsammans med oss ett par dagar.

För nyinflyttade har vi en "provbo"-period på 6 månader. Detta för att både du ska känna att det fungerar för dig och för att vi ska lära känna dig. Vill man sedan bo här mer permanent vill vi gärna att du blir ägare av gården tillsammans med oss för att vi alla ska vara jämlika. Läs gärna dokumentet "Att provbo" för mer information om hur provboendet är tänkt att fungera.

Underordnade sidor (1): Att provbo